Postanowiłam, że będę gromadziła tutaj różne przepisy.
Tak więc dzisiejszy obiad:)
Składniki
płaty lasagne ( do kupienia w sklepie - najlepsze są te bez potrzeby wcześniejszego gotowania ) ser żółty masło
Farsz
2 puszki pomidorów
1 kartonik sosu pomidorowego zagęszczonego
świeża bazylia
seler naciowy
2 marchewki
pietruszka
2 cebulki
2 ząbki czosnku
około 60 dkg mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo-wołowe)
Sos beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
mleko
sól
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. Podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni - najlepiej od razu do garnka, gdzie sos będzie się gotował. Mięso podsmażyć ( tak aby wyparowały wszystkie soki i nabrało lekko brązowego koloru ). Dorzucić do cebulki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler pokroić w drobne cząstki. Następnie podsmażyć delikatnie na patelni. Dorzucić do garnka z mięsem. Bazylię drobniutko posiekać. Dodać do mięsa, a następnie dolać pomidory i sos. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką ( jeśli ktoś lubi trochę ostrzejsze sosy). Następnie gotować na bardzo wolnym ogniu od 40 minut do godziny.
Sos - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę - dokładnie rozprowadzić - nie podgrzewać za mocno. Następnie stopniowo dodawać mleko i podgrzewać bardzo powoli. Sos powinien mieć konsystencje rzadkiego budyniu. Na koniec dodać startą gałkę.
Do naczynia, w którym będziemy zapiekać lasagne układamy kolejno sos beszamel, płaty, sos mięsny, beszamel, płaty. I tak aż skończy się nam sos mięsny. Na ostatnią warstwę beszamelu kładziemy płaty, następnie beszamel - ważne, żeby płaty były dokładnie przykryte sosem. Na sos kładziemy pokrojoną mocarelle, a następnie starty żółty ser i trochę cząstek masła. Całość pieczemy około 40 minut - jeśli mamy naczynie z przykryciem na 15 minut przed zakończeniem zdejmujemy przykrycie aby ser nabrał ładnego, brązowego koloru.
Ważne - nie podajemy od razu po upieczeniu - lepiej wtedy się wyjmuje porcje i całość jest bardziej zwarta.
Smacznego
Tak więc dzisiejszy obiad:)
Składniki
płaty lasagne ( do kupienia w sklepie - najlepsze są te bez potrzeby wcześniejszego gotowania ) ser żółty masło
Farsz
2 puszki pomidorów
1 kartonik sosu pomidorowego zagęszczonego
świeża bazylia
seler naciowy
2 marchewki
pietruszka
2 cebulki
2 ząbki czosnku
około 60 dkg mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo-wołowe)
Sos beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
mleko
sól
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. Podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni - najlepiej od razu do garnka, gdzie sos będzie się gotował. Mięso podsmażyć ( tak aby wyparowały wszystkie soki i nabrało lekko brązowego koloru ). Dorzucić do cebulki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler pokroić w drobne cząstki. Następnie podsmażyć delikatnie na patelni. Dorzucić do garnka z mięsem. Bazylię drobniutko posiekać. Dodać do mięsa, a następnie dolać pomidory i sos. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką ( jeśli ktoś lubi trochę ostrzejsze sosy). Następnie gotować na bardzo wolnym ogniu od 40 minut do godziny.
Sos - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę - dokładnie rozprowadzić - nie podgrzewać za mocno. Następnie stopniowo dodawać mleko i podgrzewać bardzo powoli. Sos powinien mieć konsystencje rzadkiego budyniu. Na koniec dodać startą gałkę.
Do naczynia, w którym będziemy zapiekać lasagne układamy kolejno sos beszamel, płaty, sos mięsny, beszamel, płaty. I tak aż skończy się nam sos mięsny. Na ostatnią warstwę beszamelu kładziemy płaty, następnie beszamel - ważne, żeby płaty były dokładnie przykryte sosem. Na sos kładziemy pokrojoną mocarelle, a następnie starty żółty ser i trochę cząstek masła. Całość pieczemy około 40 minut - jeśli mamy naczynie z przykryciem na 15 minut przed zakończeniem zdejmujemy przykrycie aby ser nabrał ładnego, brązowego koloru.
Ważne - nie podajemy od razu po upieczeniu - lepiej wtedy się wyjmuje porcje i całość jest bardziej zwarta.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz